HANGİSİ DAHA TEHLİKELİ?
Görünüşte kadın özelliklerini taşıyıp erkek gibi davranmak mı yoksa kadın gibi davranıp erkeksi görünmek mi?
Dünya nüfusunun yarısından fazlası erkek. 7,8 milyar insanın önemli bir kısmı pazarlama simsarlarının iştahını kabartıyor.Tek sebep bu olmasa da farklı tip, kişilik, özellik ve zevke sahip insanları tek bir beden ölçüsüne dönüştürme gayretini görüyoruz. Bunun için pek çok argüman kullanılıyor. Moda, eşitlik, modern/çağdaş hayat biçimi, evlilik olmadan birlikte yaşam, yalnızlık/bohem yaşam, feminizm, ekonomik buhran oluşturma bunlardan bir kısmı.Ahlaki çöküntüler yaşatılarak bu tek tipleştirme süreci hızlandırılıyor.
Kadın ve Erkek.
İkisi de birbirini tamamlayan bir bütünün parçasıyken, şimdilerde kendi kendilerine yetebilen iki ayrı bütün gibi pazarlanıyor. Gücü elinde bulunduran kendi gemisinin kaptanı oluyor. Kadın ve Erkeği birbirinden ayırmanın güç olduğu İslam toplumlarında; kadına güçlü ol, kendini ezdirme, söz de verme ve karşındakine fırsat da verme çağrısı yapılıyor. Birbirlerini tamamlayacak iki müstesna cins karşı karşıya getirilerek yarıştırılmak/savaştırılmak isteniyor. Kültürel birikimler budanıyor, inançlar ulaşılamayacak derinliğe gömülüyor.
Hırslarına sahip çıkınca kendi başına bir bütün, karşı cinse bağlanmayı ise eziklik zannedenyeni çağın gençlerine sesimiz kısılıncaya kadar kurulan tuzakları anlatmamız gerekiyor.
Kadın ve Erkek yaratılış bakımından farklılıkları olduğu gibi görev ve sorumluluklar açısından da farklıdır. İkisinin de birbirine hizmet etmesi nasıl doğal bir durumsa evlilik halinde kendi asli ihtiyaçları gibi karşı cinsin temel ihtiyaçlarını da karşılaması gerekir. İlk sorumlulukları kendilerine ikinci sorumlulukları çocuklarına üçüncü sorumlulukları yakın akraba ve çevrelerine karşıdır.
Prens gibi yetişen erkek ve Prenses gibi büyütülen kadın; saygıyı, sevgiyi, hizmet etmeyi öğrenememişse sultan olmayı hak edememiştir.
Kadın, okur ama kocasına muhtaç olmamak için değil, kadın okur, oku emrinin bir muhatabı da o olduğu için, kadın okur, iyi bir kul, iyi bir eş, iyi bir anne ve yaşadığı toplumun sağlıklı bir bireyi olmak için. Kadın çalışır ama kendini ezdirmemek için değil, güçlü olmak için değil, tek başına ayakta kalmak için değil. Kendini tamamlayan eşi bir gün yardımına ihtiyaç duyarsa maddi manevi destek olmak için. Erkek de öyle.
Kadın, kadın olmanın özellikleriyle kendini değerli ve varlıklı hissetmeli, erkek, erkeklik özellikleriyle yapması gerekenleri yapmalı ve durduğu yeri belirlemeli. Fıtratta olmayan bir meziyeti iki tarafta birbirinden isteyemez. Şöyle uzaktan bakınca da yakından bakınca da fark edemediğimiz “kadın mı erkek mi” diye beynimizin zorlandığı tipleri görünce sizin de aklınıza takılan o çılgınca sorulardan birini soralım. Hangisi daha tehlikeli? Görünüşte kadın özelliklerini taşıyıp erkek gibi davranmak mı yoksa kadın gibi davranıp erkeksi görünmek mi? Aynı soruyu çevirip erkeğe de soralım.